INSTYTUT ZOOTECHNIKI – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY KRAJOWE LABORATORIUM PASZ W LUBLINIE
oraz
PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH
Zapraszają na:
XXXII Konferencję Naukowo-Techniczną
na temat OCENA JAKOŚCI i BEZPIECZEŃSTWA PASZ
Miejsce Konferencji (obrady, nocleg): Sandomierz, Zespół Dworski Hotel Sarmata, ul. Zawichojska 2
Termin Konferencji: 27-28 kwietnia 2015 r.
Szanowni Państwo,
Osoby zainteresowane uczestnictwem w Konferencji pt. OCENA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA PASZ w Sandomierzu, Zespół Dworski Hotel Sarmata, ul. Zawichojska 2, w dniach 27-28.04.2015 r. proszone są o pilne zgłaszanie uczestnictwa w konferencji do dnia 14.03.2015 r.
Zgłoszenia należy przesyłać na druku na adres e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. lub faxem: 81 532-48-56/81 743-63-49.
Biuro Konferencji: informacji udziela mgr Marina Struzik, Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy, Krajowe Laboratorium Pasz, ul. Chmielna 2, 20-079 Lublin, tel. (81) 532-48-56, fax. (81) 532-48-56, 743-63-49, tel. kom. 502-023-206; E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Komitet Organizacyjny
dr Waldemar Korol – przewodniczący; prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek - współorganizator, dr inż. Grażyna
Bielecka, dr Jolanta Rubaj, dr inż. Sławomir Walczyński, inż. Zbigniew Osiński mgr Marina Struzik - sekretarz
Do Autorów referatów i doniesień
♦ Prosimy autorów referatów i doniesień o przesyłanie streszczeń do materiałów konferencyjnych na adres e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. w terminie do 15.03.2015 r.
Streszczenia referatów o objętości do 3 stron, format A4, czcionka: Times New Roman, 12 pkt, odstęp 1.
Streszczenia doniesień głoszonych o objętości do 2 stron, format A4, czcionka: Times New Roman, 12 pkt, odstęp 1.
Prosimy o dołączenie tytułów w j.angielskim oraz słów kluczowych w j. polskim i angielskim.
♦ Postery będą opublikowane w materiałach konferencyjnych wydanych w „Paszach Przemysłowych” – jeden poster na jednej stronie PP. Prosimy o przygotowanie posterów w programie PowerPoint w układzie pionowym, o wymiarach: szerokość 80 cm, wysokość 115 cm. Wielkość czcionki Times New Roman min 40 pkt.
Prosimy o dołączenie tytułów w j.angielskim.
Postery w programie PowerPoint należy przesłać do dnia 20 marca 2015 r. na adres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Uwaga ! Postery będą prezentowane drogą elektroniczną i w materiałach konferencyjnych (Pasze Przemysłowe). W związku z powyższym nie ma potrzeby przygotowania doniesień posterowych w formie plakatów.
♦ Referaty i doniesienia będą opublikowane w postaci monografii pt. „Kontrola bezpieczeństwa i jakości pasz”. Autorzy zainteresowani publikacją rozdziału w monografii proszeni są o przygotowanie artykułów wymiarze ok. 9 stron tekstu w edytorze Word, Times New Roman, czcionka 12 pkt, odstęp 1,5 (0,5 arkusza wydawniczego).
Prosimy o dołączenie tytułów w j.angielskim oraz streszczeń i słów kluczowych w j. polskim i angielskim.
Materiały należy przekazać na adres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. do dnia 25 kwietnia 2015 r.
Celem Konferencji o charakterze szkoleniowym jest przedstawienie pracownikom Zakładów Higieny Weterynaryjnej aktualnych zagadnień kontroli jakości pasz na potrzeby urzędowej kontroli pasz i kontroli wewnętrznej.
Wykładowcami będą pracownicy naukowi Instytutu Zootechniki-PIB w Krakowie, Państwowego Instytut Weterynaryjnego - PIB w Puławach i innych jednostek badawczych.
Rozważane zagadnienia dotyczyć będą problemów utrzymania jakości badań chemicznych i mikrobiologicznych pasz w aspekcie bezpieczeństwa oraz utrzymania wymaganej lub deklarowanej jakości pasz w aspekcie bezpieczeństwa człowieka i zwierząt, z uwzględnieniem jakości produktów zwierzęcego pochodzenia.
Tezy:
1. Aktualne przepisy dotyczące bezpieczeństwa i jakości pasz
2. Kierunki zmian ustawodawstwa europejskiego w zakresie bezpieczeństwa paszowego (dioksyny, inne)
3. Substancje niepożądane i szkodliwe w paszach.
3. Zasada przejrzystości badań pasz
4. Wyniki porównań międzylaboratoryjnych
5. Homogeniczność dodatków paszowych i pasz leczniczych – metodyka badawcza i wyniki oceny pasz krajowych
6. Dopuszczalne tolerancje składników pokarmowych i dodatków paszowych – interpretacja wyników badania pasz zgodnie z rozporządzeniem KE nr 939/10
7. Krajowy plany urzędowej kontroli pasz – ocena zagrożeń na potrzeby urzędowej kontroli pasz
8. Metody badania składników pokarmowych, dodatków paszowych i substancji niepożądanych i szkodliwych – parametry walidacji metod i ich wykorzystanie do oceny i interpretacji wyników.